DUIT Prijs

DUIT Prijs logo: in middelste blauwe banner 'DUIT Prijs' in wit. Jaartal 2025 in zwart op goudgele achtergrond.

De DUIT Prijs is een nieuwe, landelijke award voor de beste website, webshop of app, waarbij digitale toegankelijkheid centraal staat.

Op Dag van de Digitale Toegankelijkheid, jaarlijks op 28 juni en voor het eerst in 2025, wordt bekendgemaakt aan wie de DUIT Prijs wordt toegekend.

Het is een zogenoemde publieksprijs.

Hiermee creëren we een podium waar zowel burgers als bedrijven worden gehoord en waar de bredere maatschappelijke impact van digitale toegankelijkheid in onze digitale samenleving centraal staat.

Nomineer nu! (let op: je wordt doorgeleid naar de site van Start DUIT

Jury DUIT Prijs

De jury bestaat in ieder geval uit de voorzitter, de secretaris en de penningmeester van Stichting DUIT (waarvan Dag van de Digitale Toegankelijkheid onderdeel is) alsmede (in ieder geval en minimaal) één afgevaardigde namens de Partners en Gouden Sponsoren (ieder afzonderlijk) plus de Ambassadeur(s) en een extern jurylid.

De juryleden zijn uitgesloten van het indienen van nominaties.

Jurylid Eric Velleman

Eric is bijzonder lector Inclusive Digital Design & Engineering aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Hij leidt daar een onderzoeksgroep die bezig is met digitale toegankelijkheid en innovatie. Ze werken onder andere aan wetgeving, richtlijnen, en next generation internet (NGI). Bij NGI adviseren zij meer dan 800 Europese open source tech startups en initiatieven op het gebied van toegankelijkheid. Bij Bartiméus houdt hij zich bezig met onderwijsinnovatie en AI.

Eric is medeoprichter van Stichting Accessibility en is daar nu wetenschappelijk adviseur. Verder is hij nationaal expert Accessible EU voor de uitvoering van de European Accessibility Act.

Eric heeft donkerblond haar, draagt een bril en lacht vriendelijk. Hij draagt een lichtblauw overhemd met een blauw colbert. Hij staat in een zogenoemde kantoortuin, die achtergrond is wat wazig gemaakt.

Categorieën voor de DUIT Prijs

Disclaimer vooraf: afhankelijk van het aantal aanmeldingen voor 2025, wordt een volgende extra onderverdeling gemaakt. Mocht dit in 2025 nog niet mogelijk zijn, blijven het de 3 categorieën op basis van grootte van een bedrijf, zie hiervoor.

Er wordt een verdeling gemaakt, volgens de CBS-verdeling voor klein-, midden- en grootbedrijf:

  • Kleinbedrijf: Bedrijven met minder dan 10 werkzame personen.
  • Middenbedrijf: Bedrijven met 10 tot 100 werkzame personen.
  • Grootbedrijf: Bedrijven met 100 of meer werkzame personen.

 

De volgende 8 categorieën zijn er totaal voor zowel websites, webshops en apps:

  • Detailhandel, kleinhandel waaronder ook supermarkten, mode, boekhandels etc.
  • Industrie waaronder bosbouw, visserij, chemie, drukkerijen etc.
  • Financiële instellingen waaronder verzekeraars en bankinstellingen
  • Goede doelen en belangenorganisaties
  • Onderwijs, educatie en opleiding
  • Zorginstellingen
  • Dienstverlening
  • Overheid