Andere initiatieven

Hoe onderscheidt Dag van de Digitale Toegankelijkheid zich van een aantal bestaande initiatieven?

Dag van de Digitale Toegankelijkheid zet de burger centraal in gesprekken en acties. Dit in tegenstelling tot veel andere initiatieven die zich meer richten op bedrijven, overheden en toeleveranciers. 

Deze andere initiatieven richten zich vaak op de uitvoering: op het hóe en waarom van Digitale Toegankelijkheid.

Hóe maken we de website toegankelijk en hóe de informatie die erop staat? De waarom is vooral wet- en regelgeving. 

Wereldwijd, binnen Europa en ook in Nederland zijn er meerdere initiatieven om (Digitale) toegankelijkheid onder de aandacht te brengen. Hieronder van elk een overzicht met vijf belangrijke voorbeelden. Er zijn er dus meer.

Nederlandse initiatieven

Iedereen doet mee! (Ministerie van Binnenlandse Zaken)

Dit programma van de Rijksoverheid zet zich in voor een inclusieve samenleving, waarbij ook Digitale Toegankelijkheid een belangrijk thema is. Het initiatief bevordert de implementatie van de Web Accessibility Directive (WAD, Richtlijn (EU) 2016/2102) in Nederland, wat overheden verplicht om hun websites en mobiele applicaties toegankelijk te maken.

Digitaal Toegankelijk Nederland (Stichting Accessibility)

Stichting Accessibility is een belangrijke Nederlandse organisatie die zich al jarenlang inzet voor Digitale Toegankelijkheid. Ze spelen een belangrijke rol in bewustwording en educatie rond de WCAG-richtlijnen.

Taskforce Inclusieve Digitale Samenleving (NL Digital)

De taskforce die samenwerkt met het bedrijfsleven en de overheid, heeft als doel om een inclusieve digitale samenleving te realiseren. Digitale Toegankelijkheid is een kernpunt in hun missie. Ze organiseren campagnes, delen publicaties om bewustwording te creëren

Week van de Toegankelijkheid (Ieder(in))

Dit is een jaarlijks terugkerend evenement, sinds 2000, dat wordt georganiseerd door Ieder(in); de koepelorganisatie voor mensen met een beperking en chronische ziekte. Bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties worden aangespoord om aandacht te besteden aan het toegankelijk maken van hun producten, diensten en omgevingen. De week zet toegankelijkheid in de breedste zin op de kaart. In 2020 lag de focus op Digitale Toegankelijkheid.

Kennisnet

Deze organisatie ondersteunt, in samenwerking met o.a. ministeries en onderwijsraden, onderwijsinstellingen bij het implementeren van Digitale Toegankelijkheid. Kennisnet biedt tools, richtlijnen en trainingen aan scholen en andere onderwijsinstellingen om ervoor te zorgen dat hun digitale leermiddelen en websites voldoen aan de toegankelijkheidsnormen.

Internationale initiatieven op het gebied van Digitale Toegankelijkheid.

Global Accessibility Awareness Day (GAAD)

GAAD is een wereldwijd initiatief dat plaatsvindt op de derde donderdag van mei. Het doel van deze dag is om wereldwijd bewustzijn te creëren over Digitale Toegankelijkheid en Inclusie, vooral voor mensen met een handicap of beperking.

International Day of Persons with Disabilities (IDPD)

Wordt gehouden op 3 december. Deze dag wordt georganiseerd door de Verenigde Naties en richt zich op het bevorderen van de rechten en het welzijn van personen met een handicap in alle aspecten van het leven, inclusief toegang tot digitale middelen en technologie.

World Usability Day

Dit is een jaarlijks evenement dat in november plaatsvindt. Het richt zich op het belang van gebruiksvriendelijke ontwerpen en toegankelijke technologieën voor iedereen en streeft naar de bevordering van een toegankelijker en inclusiever digitale wereld.

Global Day of Inclusion

Dit initiatief is niet specifiek gericht op Digitale Toegankelijkheid, maar op inclusie in het algemeen. Met focus op mensen met verschillende soorten beperkingen.

Inclusive Design 24 (#ID24)

Dit is een jaarlijks terugkerend evenement dat een reeks gratis webinars biedt over inclusief ontwerp en toegankelijkheid. Hoewel dit geen formele ‘dag’ is zoals GAAD, draagt het wel bij aan de wereldwijde inspanningen om bewustwording te vergroten en vaardigheden te verbeteren op het gebied van Digitale Toegankelijkheid.

Europese initiatieven op het gebied van Digitale Toegankelijkheid

European Disability Forum (EDF)

Dit forum vertegenwoordigt mensen met een beperking op Europees niveau. Het EDF organiseert conferenties en campagnes om bewustwording te creëren rond Digitale Toegankelijkheid en Inclusie.

Swedish Agency for Digital Government (DIGG)

De Zweedse overheid speelt een actieve rol in het bevorderen van Digitale Toegankelijkheid door de uitvoering van de EU-richtlijn inzake webtoegankelijkheid. DIGG biedt richtlijnen en trainingen aan overheden en bedrijven om hun digitale producten en diensten toegankelijk te maken.

TechShare Pro (Verenigd Koninkrijk)

Dit jaarlijkse evenement wordt georganiseerd door de organisatie AbilityNet en is gericht op Digitale Toegankelijkheid. Het trekt professionals en organisaties aan om te praten over toegankelijkheid in technologie en bedrijfsvoering.

BIK für Alle (Barrierefrei Informieren und Kommunizieren, Duitsland)

Dit project wordt gesubsidieerd door het Duitse ministerie van Sociale Zaken en bevordert Digitale Toegankelijkheid door voorlichting en ondersteuning te bieden aan zowel bedrijven als overheidsinstellingen.

Forum Européen de l’Accessibilité Numérique (Frankrijk)

Dit Franse forum is gericht op het vergroten van de bewustwording en kennis rondom Digitale Toegankelijkheid. Het wordt ondersteund door publieke en private organisaties en omvat workshops, presentaties en discussies over de implementatie van toegankelijkheidsnormen.