Dag van de Digitale Toegankelijkheid
Zaterdag 28 juni 2025
Dag van de Digitale Toegankelijkheid vindt op 28 juni 2025 voor het eerst plaats. Op de datum dat de Europese Toegankelijkheidswet (EAA) in werking treedt.
Gelijkheid, solidariteit en samenwerking.
Samen bouwen aan een Digitaal Toegankelijke samenleving voor iedereen.
De focus ligt op jou, als burger en consument. Jij bent de drijvende kracht voor de samenwerking.
Noteer je de datum?
Deze Dag richt zich op het creëren van een inclusieve Digitaal Toegankelijke samenleving waarin iedereen – ongeacht beperkingen of achtergrond, laaggeletterdheid of minder goede digitale vaardigheden – volwaardig kan deelnemen.
Het betreft een dag zonder winstoogmerk als onderdeel van Stichting DUIT (Digitale Uitdaging / Uitvoering Inclusie en Toegankelijkheid).
Snel naar
Let op: deze website is nog volop in ontwikkeling met betrekking tot techniek, vormgeving en content.
Waarom een Dag van de Digitale Toegankelijkheid?
Allereerst: om het begrip Digitale Toegankelijkheid uit te leggen. Dit is bij lange na nog niet bekend, niet bij burgers, niet bij bedrijven.
Plus, bewustzijn te creëren over de belangrijke rol van Digitale Toegankelijkheid. Om jou, als burger mee te nemen in het recht dat je hebt op Digitale Toegankelijkheid.
De focus voor deze Dag ligt dus op jou als burger en consument. Dit is echt nodig om concrete stappen te zetten voor een toekomst waarin digitale diensten voor iedereen toegankelijk en inclusief zijn.
Hebben wij een ultieme wens? Jazeker! Dat deze Dag uiteindelijk overbodig wordt doordat onze samenleving volledig Digitaal Toegankelijk is.
Waarom is deze dag zo belangrijk voor Nederland?
Stel je voor
Stel je voor dat iedereen, ongeacht een vaardigheid of beperking, gemakkelijk toegang heeft tot websites, webshops en apps. Dit klinkt geweldig, toch?
De keiharde realiteit is dat een heel grote groep in Nederland – maar liefst 6 miljoen! – niet in staat is om digitaal mee te doen. Dan tellen we alle mensen die tijdelijk niet mee kunnen doen als gevolg van een operatie bijvoorbeeld en ouderen nog niet eens mee bij deze 6 miljoen.
Circa 1 op de 4 mensen in Nederland heeft een vorm van een permanente beperking:
- 78.000 blinden
- 238.000 slechtzienden
- 700.000 kleurenblinden
- 1.300.000 doven en slechthorenden
- 1.500.000 lichamelijk gehandicapten
- 825.000 dyslectici
- 1.500.000 laaggeletterden.
Burgers, (MKB-)bedrijven, (semi-)overheden, (non-profit) organisaties en instellingen werken samen om er met elkaar voor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot de digitale wereld.
Wat zijn concrete doelen van Dag van de Digitale Toegankelijkheid?
Jij bent aan zet.
Jij als burger staat centraal in de Europese Toegankelijkheidswet en op Dag van de Digitale Toegankelijkheid. Jij bent aan zet.
Als burger kan je de aanjager zijn om bedrijven, overheden, organisaties en instellingen te stimuleren hun producten en diensten Digitaal Toegankelijk te maken.
In het verlengde daarvan worden bedrijven, overheden, organisaties en instellingen aangemoedigd bij te dragen aan deze Dag.
Wat zijn de doelen op de korte termijn?
- Toelichten wat Digitale Toegankelijkheid op dagelijkse basis betekent.
- Bewustwording vergroten over de noodzaak van Digitale Toegankelijkheid.
- Beweging, interactie krijgen, samenwerking tussen klant (burger) en aanbieder (bedrijven, overheden, organisaties en instellingen).
- Concrete acties stimuleren voor inclusieve Digitaal Toegankelijke oplossingen.
- Positieve bewegingen creëren binnen het bedrijfsleven.
- Samenwerkingen tussen sectoren bevorderen.
Hoe onderscheidt dit initiatief zich van al bestaande initiatieven voor Digitale Toegankelijkheid?
Burger centraal
Dag van de Digitale Toegankelijkheid zet de burger centraal in gesprekken en acties. Dit in tegenstelling tot veel andere initiatieven die zich meer richten op bedrijven, overheden en toeleveranciers.
Met name richten de anderen zich op de uitvoering: op het hóe en waarom van Digitale Toegankelijkheid. Accessibility Officers, beleidsmakers, communicatieadviseurs of ICT-professionals zijn dan vaak de contactpersonen en/of uitvoerenden.
Hóe maken we de website toegankelijk en hóe de informatie die erop staat? En de waarom is vaak wet- en regelgeving.
Keukentafelgesprekken
Het verschil is dat Dag van de Digitale Toegankelijkheid zich vooral richt op de burgers als de drijvende kracht achter Digitale Toegankelijkheid. Het gesprek vindt aan de keukentafel plaats.
Burgers, (MKB-)bedrijven, (semi-)overheden, (non-profit) organisaties en instellingen werken samen om er met elkaar voor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot de digitale wereld.
Waar staat Dag van de Digitale Toegankelijkheid voor?
Dag van de Digitale Toegankelijkheid streeft naar een Nederland waarin iedere burger volwaardig kan deelnemen aan de digitale samenleving. Waar elke consument gelijke toegang heeft tot en kan profiteren van digitale diensten en technologieën. Ongeacht eventuele fysieke of cognitieve mogelijkheden, ouderdom of laaggeletterdheid.
Gelijkheid, solidariteit en samenwerking zijn essentieel om een digitale wereld te creëren waarin iedereen kan meedoen. Door actie te ondernemen veranderen we barrières in mogelijkheden.
Dag van de Digitale Toegankelijkheid moedigt ondernemers aan om leiderschap te tonen, innovatief te zijn en verantwoordelijkheid te nemen door zich te conformeren aan de European Accessibility Act (EAA).
Alleen samen kunnen we Digitale Toegankelijkheid bevorderen. Alleen samen maken we het verschil.