Onze doelen

Grote groep mensen, divers publiek, buigt zich blij lachend voorover. In het midden het logo van de Europese Unie.

Allereerst

Bewustwording creëren

Dag van de Digitale Toegankelijkheid, met het platform Start DUIT, moedigt mensen aan om iedereen kennis te laten maken met het onderwerp Digitale Toegankelijkheid. En bewust te maken van het belang hiervan.  Om een breed maatschappelijk gesprek op gang te brengen. Omdat je er recht op hebt.

Europese Toegankelijkheidswet

Dit is hét moment om samen (nu echt) in actie te komen. Om een Digitaal Toegankelijke toekomst te realiseren.
Dit doen we met elkaar voor meer dan 4,5 miljoen Nederlanders die als gevolg van een beperking moeite hebben met onze digitale maatschappij, diensten en producten. Plus voor ca 1,5 miljoen laaggeletterden.

Europese start!

Op zaterdag 28 juni 2025 treedt de Europese Toegankelijkheidswet in werking en Dag van de Digitale Toegankelijkheid sluit hier op aan. Digitale Toegankelijkheid maakt onderdeel uit van deze nieuwe wet (European Accessibility Act, EAA).

28 juni 2025

Deze mijlpaal van die 28e juni 2025 mogen we niet ‘zomaar’ voorbij laten gaan. En ook na 2025 moet deze datum worden herinnerd en blijvend op de agenda staan. 

28 juni als nieuwe landelijke dag op de kalender

Ieder jaar op 28 juni is het Dag van de Digitale Toegankelijkheid. En verder zal op alle 365 dagen van het jaar op diverse manieren, het onderwerp onder de aandacht worden gebracht.

365 dagen Dag van de Digitale Toegankelijkheid

Het hele jaar door wordt aandacht gevraagd voor Digitale Toegankelijkheid. Iedereen kan hieraan bijdragen en actief meedoen. Jij, als burger via bijvoorbeeld het platform Start DUIT. Of met jouw organisatie, jouw expertise, andere collega’s helpen hoe je Digitaal Toegankelijk wordt. Dat kan binnen het Partner- en Sponsorprogramma.

Samen bouwen aan een digitale wereld voor iedereen. Gelijkheid, solidariteit en samenwerking.

Alleen samen maken we het verschil. Zichtbaar, hoorbaar, begrijpbaar, uitvoerbaar.

Onze doelen op korte termijn

Informatie over digitale toegankelijkheid:

Dag van de Digitale Toegankelijkheid, en Start DUIT, informeert mensen over hun rechten volgens de Europese Toegankelijkheidswet (EAA) en laat zien hoe zij digitale diensten kunnen gebruiken die voldoen aan deze regels.

Eenvoudige hulpmiddelen aanbieden:

DUIT biedt makkelijke hulpmiddelen, zoals tips en checklists. Hiermee kunnen mensen zelf controleren of een website of app toegankelijk is. Dit wordt gedaan samen met partners en sponsoren.

Inspraak en samenwerking

Via DUIT kunnen mensen hun mening geven en tips delen met bedrijven en overheden. Dit geeft iedereen een actieve rol in het verbeteren van Digitale Toegankelijkheid.

Burger helpt jou

De burger, bezoeker van jouw site, draagt concrete verbeteringen aan, . De burger is jouw partner en helpt je door aan te geven waar het lastig is op een site. Om in vaktermen te spreken: maak gebruik van gratis CX en UX: Customer Experience en User Experience.

Door de inspraak en samenwerking, actie voor verandering

Dag van de Digitale Toegankelijkheid, met platform Start DUIT, vraagt bedrijven, organisaties, instellingen en overheden om niet alleen – zich verder – bewust te worden van de regels, maar ook om concrete verbeteringen door te voeren die door inspraak en samenwerking mensen, bezoekers en klanten aanbieden.

Praktische hulpmiddelen voor bedrijven

Bedrijven tips en stappenplannen aanbieden om hun digitale producten en diensten toegankelijk te maken.

Deze afbeelding beschrijft de 4 principes van de WCAG: waarneembaar, bedienbaar, begrijpelijk en robuust.

Bedrijven helpen voldoen aan de wet

Dag van de Digitale Toegankelijkheid, met platform Start DUIT, helpt bedrijven om de Europese Toegankelijkheidswet (EAA) te volgen vanaf 28 juni 2025. Dit platform laat bedrijven profiteren van Digitale Toegankelijkheid, met meer klanten en een sterker merk.

Samenwerking

DUIT bevordert samenwerking tussen verschillende partijen. Het platform is een plek om kennis en ervaring te delen. Het is dé ontmoetingsplek voor mensen, voor burgers en bedrijven. Waar ideeen, tips en goede voorbeelden worden gedeeld. Waar iedereen een bijdrage kan leveren aan een Digitaal Toegankelijke samenleving. Handige tips, extra informatie via links naar andere websites stimuleert de onderlinge samenwerking en op elkaar reageren.

Doelen samengevat

Centrale focus op de burger

  • Het initiatief benadrukt duidelijk dat de burger de doelgroep is. De aanjager, het vliegwiel, de stimulans.

Burgers bewust te maken van Digitale Toegankelijkheid

  • Hen aan te moedigen om bedrijven en overheden aan te spreken op hun verantwoordelijkheden. Dit zogenoemde bottom-up-perspectief onderscheidt dit initiatief van andere initiatieven die zich voornamelijk op bedrijven en overheden richten. Op het hoe en waarom.

Laagdrempelige benadering

  • Het initiatief benadrukt de toegankelijkheid en laagdrempeligheid van het Start DUIT-platform. DUIT staat voor Digitale Uitdaging (Uitvoering) Inclusie en Toegankelijkheid. De informatie en tools worden op een eenvoudige en begrijpelijke manier gepresenteerd, zodat iedereen, ongeacht beperking of handicap, laaggeletterdheid of minder digitale vaardigheden kan deelnemen en bijdragen.

Samenwerking is essentieel

  • Het initiatief benadrukt het belang van samenwerking tussen burgers, bedrijven, overheden en non-profitorganisaties – ook onderling – om Digitale Toegankelijkheid te bevorderen. Dag van de Digitale Toegankelijkheid (als onderdeel van Stichting DUIT) wordt gezien als een platform om deze samenwerking te stimuleren en te faciliteren.

Focus op praktische oplossingen en voordelen

Het initiatief gaat verder dan alleen bewustwording. Het biedt concrete tools, tips en best practices om Digitale Toegankelijkheid te verbeteren. De nadruk ligt op praktische oplossingen en de voordelen die Digitale Toegankelijkheid biedt voor zowel burgers als bedrijven.

Aansluiting op de EAA

Het initiatief sluit aan op de inwerkingtreding van de Europese Toegankelijkheidswet (EAA) op 28 juni 2025. Dag van de Digitale Toegankelijkheid wordt gepositioneerd als een belangrijke mijlpaal in de implementatie van de EAA en benadrukt de kansen die deze wet biedt om Digitale Toegankelijkheid op grote schaal te bevorderen.

Start DUIT-platform als centrale hub

  • Het DUIT-platform speelt een belangrijke rol. Het dient als een laagdrempelig startpunt voor informatie, tools en het delen van ervaringen rondom Digitale Toegankelijkheid. DUIT faciliteert interactie tussen burgers en organisaties en stimuleert samenwerking om Digitale Toegankelijkheid te verbeteren.

Langetermijnvisie met ambitie

  • Het initiatief schetst een langetermijnvisie met de ambitie om van Nederland een koploper te maken op het gebied van Digitale Toegankelijkheid. Dag van de Digitale Toegankelijkheid is de eerste stap in deze reis en zal hopelijk leiden tot structurele veranderingen in de manier waarop Digitale Toegankelijkheid wordt benaderd. Niet alleen door overheden, maar door alle bedrijven, organisaties en instellingen in Nederland. Totdat het ‘gewoon’ is, overbodig is.

Onze doelen op de langere termijn

  • Maatschappelijke impact creëren door samenwerking.
  • De Dag met breed draagvlak verankeren in de samenleving.
  • Van wettelijke naleving naar intrinsieke motivatie bij bedrijven, organisaties en instellingen.
  • Nederland het toonbeeld van en koploper maken in Digitale Toegankelijkheid.

Burgers, (MKB-)bedrijven, (semi-)overheden, (non-profit) organisaties en instellingen werken samen om er met elkaar voor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot de digitale wereld.

Let op: deze website is nog volop in ontwikkeling met betrekking tot techniek, vormgeving en content.