Jouw rol als burger
Ontdek hoe jij mee kunt bouwen aan een digitale wereld waarin iedereen meetelt!
Jouw rol is belangrijk! Dag van de Digitale Toegankelijkheid (DvdDT) doet een beroep op ‘de kracht van de burger’ om Digitale Toegankelijkheid te bevorderen.
Jij als burger staat centraal. Jij hebt een duidelijk bepalende en meedenkende stem. Samen met jou, wij allemaal met elkaar gaan die beweging in gang zetten. Een echte verandering! Om met elkaar bij te dragen en te komen tot een meer rechtvaardige en inclusieve digitale wereld.
Dag van de Digitale Toegankelijkheid zet dit belangrijke onderwerp in de schijnwerpers en jij als burger staat centraal.
Jouw rol binnen Dag van de Digitale Toegankelijkheid is superbelangrijk en nodig. Jij, wij allemaal met elkaar, zijn de aanjagers om te komen tot een meer Digitaal Toegankelijke wereld.
Burger als Partner
Binnen DvdDT ben je als burger niet ‘slechts’ degene voor wie alles en iedereen zich inzet. Nee, je bent een gelijkwaardige partner.
Europese Toegankelijkheidswet
De Europese Toegankelijkheidswet (European Accessibility Act en afgekort de EAA) treedt op 28 juni 2025 in werking en geeft jou het recht op toegankelijke (digitale) producten en diensten.
Er zijn miljoenen Nederlanders die moeite hebben met de digitale wereld. Dit kan te maken hebben met een beperking, maar ook met leeftijd of een gebrek aan digitale vaardigheden en middelen.
Dag van de Digitale Toegankelijkheid stelt dit centraal en wil ook jou bewust maken van jouw recht op Digitale Toegankelijkheid. Dit staat nu ook in de Europese Toegankelijkheidswet.
Samen maken we Nederland digitaal toegankelijk voor iedereen! Gelijkheid, solidariteit en samenwerking.
Hoe kan jij meedoen en meehelpen?
Praat mee, help mee!
- Bespreek met familie en vrienden in keukentafelgesprekken waar jij in de digitale wereld tegenaan loopt.
- Welke websites, apps of diensten vind jij ontoegankelijk? Wat frustreert jou? En waar gaat het juist wél goed?
- Deel jouw ervaringen op Start DUIT en maak Digitale Toegankelijkheid breed bespreekbaar.
Verbeter mee!
Draag concrete verbeteringen aan. Moedig bedrijven, overheden, organisaties en instellingen aan om concrete stappen te ondernemen om hun digitale platforms, websites, webshops en apps toegankelijker te maken.
Het Start DUIT-platform is speciaal ontworpen om deze samenwerking eenvoudig mogelijk te maken en te stimuleren.
Meld het!
Ontdek je een ontoegankelijke website of app? Meld dit dan via het platform Start DUIT.
Help bedrijven te begrijpen waar verbetering nodig is. Een win-win voor iedereen, hoe fijn is dat!
Laat je stem horen!
Spreek bedrijven aan op hun verantwoordelijkheid. Laat hen weten dat Digitale Toegankelijkheid voor jou belangrijk is.
Maak een nieuwe toekomst!
Help mee om niet voor even, maar voor altijd te zorgen dat iedereen rekening houdt met en werkt aan Digitale Toegankelijkheid. Als onderdeel van de manier van werken, van de bedrijfsvoering. Onze Digitaal Toegankelijke toekomst.
Draag bij aan een inclusievere, digitale samenleving waarin iedereen, ongeacht beperkingen of achtergrond, volwaardig kan deelnemen.
Waarom is deze dag zo belangrijk voor Nederland?
Stel je voor dat iedereen, ongeacht een vaardigheid of beperking, gemakkelijk toegang heeft tot websites, webshops en apps. Dit klinkt geweldig, toch?
De keiharde realiteit is dat een heel grote groep in Nederland – maar liefst 4,5 miljoen! – niet in staat is om digitaal mee te doen. Dan tellen we alle mensen die tijdelijk niet mee kunnen doen als gevolg van een operatie bijvoorbeeld en ouderen nog niet eens mee bij deze 4,5 miljoen.
Circa 1 op de 4 mensen in Nederland heeft een vorm van een permanente beperking:
- 78.000 blinden
- 238.000 slechtzienden
- 700.000 kleurenblinden
- 1.300.000 doven en slechthorenden
- 1.500.000 lichamelijk gehandicapten
- 825.000 dyslectici
- 1.500.000 laaggeletterden.
Burgers, (MKB-)bedrijven, (semi-)overheden, (non-profit) organisaties en instellingen werken samen om er met elkaar voor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot de digitale wereld.